Jämställdhets- och mångfaldsarbete

Musikbranschen har stora utmaningar med ojämställdhet, ojämlikhet, diskriminering och dess konsekvenser för såväl individer och organisationer som för branschens rykte.

Ifpi Sverige har tagit fram en jämställdhets- och mångfaldspolicy som ett tillägg till våra medlemsvillkor. Vi har också tagit fram en branschrekommendation och ett underlag för underleverantörer som vi uppmuntrar våra medlemmar att använda sig av. Om er organisation vill komma igång med en egen jämställdhets- och mångfaldspolicy så finns det en handlingsplan. Dessutom har vi via Klara K en oberoende rapporteringstjänst. I händelse att du själv har utsatts för, eller har bevittnat att någon annan utsatts för, kränkningar, trakasserier eller övergrepp .

Syftet med rapporteringen är att uttryck för sexism, rasism, maktmissbruk och annat som är skadligt för den psykosociala arbetsmiljön inte ska kunna passera obemärkt och för att Ifpi ska kunna sätta in insatser för att ändra attityder och beteenden på rätt ställe.

Jämställdhetsråd

I samband med MeToo-rörelsens 2017 tillsatte Ifpi Sverige ett Jämställdhetsråd bestående av ett antal personer från olika musikbolag kopplade till Ifpi Sverige. Syftet med rådet är att informera om och diskutera olika mångfaldsfrågor utanför styrelserummet samt att demokratisera frågan så att fler av bolagens anställda kan engagera sig i dessa frågor. Som en del av arbetet styr jämställdhetsrådet över de aktiviteter som Ifpi skall engagera sig i på detta område. Bland annat har rådet arrangerat ett årligt seminarium dit Ifpi Sveriges alla medlemmar bjuds in.